Adaptacija ili prilagođavanje

Polazak u jaslice ili vrtić je velika novina kako za dete, tako i za same roditelje. To je jedan prirodan korak u rastu i razvoju svakog deteta i tako ga treba prihvatiti.

adaptacija

 

Iako je prilagođavanje na novu sredinu, decu i vaspitače individualno, postoje neki preduslovi koji mogu doprineti tome da polazak protekne jednostavnije i mirnije:

 

 1. Odabir adekvatnog trenutka (ukoliko je dete duži period imalo zdravstvenih problema, rodila vam se beba ili ste se preselili, dozvolite detetu da prvo prihvati postojeće promene, ojača i bude spremno za vrtić).
 2. Usaglašen stav između roditelja o tome da li dete treba da pođe u vrtić ili ne.
 3. Informišite se o vrtiću i razmislite da li je to ustanova koja će prijati vašem detetu. Upoznajte se sa ritmom življenja u vrtiću i postepeno sa njim uskladite i kućni režim (obroci, spavanje, boravak na otvorenom…)
 4. Ne zanemarujte adaptaciju. Bitno je da slušate vaspitača, koji neminovno ima više iskustva od Vas u ovoj priči, i morate imati poverenja u instituciju kojoj ostavljete dete. Svaku Vašu nesigurnost dete će osetiti.
 5. Omogućite detetu da nekoliko dana pre polaska u vrtić upozna vaspitača i prostor u kom će boraviti.

 

Kada jednom dete krene na adaptaciju:

 1. Ohrabrujte ga. Objasnite Vašem detetu razloge ulaska u jedan novi svet: Vi se vraćate na posao i za to vreme, ono će se zabaviti sa drugom decom.
 2. Kada dovodite i odvodite dete činite to bez žurbe i nervoze jer se ona prenosi i na dete.
 3. Kontinuitet u dolaženju je vrlo važan faktor uspešne adaptacije. Ukoliko je dete zdravo, ne pravite pauze i dovodite ga redovno u vrtić. Ukoliko ne dolazi redovno dete će shvatiti da ne mora da ide pa to dodatno otežava adaptaciju.
 4. Ne pretite detetu vrtićem ili vaspitačima.
 5. Kada dođe trenutak da se dete odvoji od vas, obavezno mu recite da idete i kada ćete se vratiti (povežite povratak sa aktivnošću koja je detetu poznata npr. Posle spavanja, ručka, užine…). Važno je da se pridržavate dogovora jer na taj način dete stiče poverenje u vas.
 6. Ne zadržavajte se više nego što je potrebno u razgovoru sa vaspitačem, sve dogovore i potrebne razmene informacija obavite kada dođete po dete.
 7. Ako dete negoduje, plače ili se čvrsto drži za vas, odugovljačenje sa pozdravljanjem će samo otežati rastanak i vama i detetu.

 

Tok adaptacije:

 • Adaptaciju vršimo uz prisustvo roditelja, kako bi se dete lakše naviklo na novu sredinu i ljude.
 • Period adaptacije u proseku traje desetak dana, mada je ono individualno za svako dete. Praktikuje se da prvi dan dete ne bude duže od sat vremena. Svaki naredni dan se ostajanje produžuje za 30 min, a smanjuje se boravak roditelja u vrtiću. Smatra se da je dete adaptirano kada počne da spava.
 • Kada dođete po dete ponašajte se kao da je njegovo ostajanje u jaslicama/vrtiću bila normalna stvar.
 • U periodu adaptacije najbitnija je saradnja roditelja i vaspitača.
 • Ukoliko ste u mogućnosti, provedite ostatak dana sa detetom.

 

Kada dođe moment da se odvojite od deteta :

 • Suzdržite se od suza! Posebno važi za mame 🙂  . Savetujemo da na adaptaciju dolazi osoba od koje se dete lakše odvaja.
 • Veče pre dolaska u jaslice/vrtić i ujutru kada se probudi, pričajte sa Vašim detetom o tome gde ćete ga voditi i za koliko ćete se vratiti po njega. Važno je naglasiti da ćete se vratiti po njega, kako dete ne bi steklo utisak da će biti ostavljeno.
 • Roditelj treba da bude smiren i svoju napetost da prikrije od deteta. Ne zaboravite da Vas dete oseća više nego što mislite!
 • Rastanak sa detetom treba biti što kraći. Ne treba ga odlagati u nedogled.
 • Možete mu poneti neku njegovu igračku ili predmet za koji je vezan.

 

Polazak u vrtić je prvi korak ka samostalnosti Vašeg deteta koji više nije beba. Vi ga nikom ne ostavljate, Vi ga poveravate na čuvanje i ne zaboravite:

“Svrha roditeljske ljubavi je u odvajanju.”