You are currently viewing Ugrizi kod dece

Ugrizi kod dece

Mala deca često grizu i to je gotovo neizbežno kada su u grupi. Ne mora svako dete proći kroz ovu fazu, ali će se u grupi dece uzrasta od 1 do 3 godine, sigurno naći bar jedno dete koje grize. Kako deca na jaslenom uzrastu imitiraju jedni druge, vrlo je moguće da će se ovaj model ponašanja proširiti u grupi. 

 

Razlozi zbog kojih deca u jaslama grizu:

 1. Neshvatanje da ugriz boli;
 2. Impulsivnost usled nedostatka samokontrole na ranom uzrastu;
 3. Oralna faza razvoja (istraživanje sveta oko sebe ustima);
 4. Skretanje pažnje na sebe;
 5. Preveliko uzbuđenje;
 6. Iz ljubavi jer ne znaju drugačije izraziti emocije;
 7. Rast zuba;
 8. Izražavanje frustracije koje ne znaju izraziti drugačije

Kada dete počne da grize drugu decu, roditelji su često zabrinuti da sa detetom nešto nije u redu, a neretko osećaju krivicu i zabrinutost kako će drugi na to reagovati. Sa druge strane, roditelj čije je dete ugroženo, često je zabrinut za sigurnost i dobrobit svog deteta, ali i ljut na dete koje ga je ugrizlo ili vaspitača koji nije ovo sprečio.

Dete koje grize drugu decu nije zlo po prirodi, već reaguje instiktivno. Vaspitači, po pravilu, na takvo dete obraćaju više pažnje, međutim, ugriz se često desi brzo i iznenada, tako da ga nije uvek lako sprečiti.

Saveti koje roditelji mogu preduzeti

 1. Neophodno je nadzirati dete koje je sklono da ugrize i u situacijama koje najčešće prethode ovome, prekinuti aktivnost, omogućiti mu da se umiri i iskontroliše svoja osećanja i nagon da ugrize.
 2. Prekinuti sukob između dece i pomoći im da sukob reše, dajući primer kako se dogovara i pristupa u takvim situacijama.
 3. Ako je u pitanju ugriz iz ljubavi, pokazati detetu kako da je izrazi na drugi način – da pomazi ili zagrli drugo dete.

4. Ako do ugriza dođe, utešiti i pružiti pomoć ugriženom detetu, a onoga ko je ugrizao udaljiti i gestom i tonom pokazati da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da uzrokuje bol. U vrtiću se zatim najčešće organizuje razgovor sa celom grupom i to tako da deca sama izvedu zaključak da je to nedozvoljeno ponašanje.

5. Vaspitači će obavestiti roditelje o ovakvim situacijama, ali nije potrebno da roditelj kažnjava dete kod kuće. To je nešto što je već rešeno u vrtiću, a i dete u tom uzrastu nije u stanju da razume “zakasnelo kažnjavanje”.

Navika da grize druge, kod deteta će nestati spontano, kao i što se pojavila, ne ostavljajući nikakve posledice. Međutim, dok traje ne treba je ignorisati i važno je da svi akteri vaspitanja imaju o ovome problemu isti stav i pristup. Strpljenje, razumevanje i zajedničko delovanje, svakako će doprineti da se ova faza što efikasnije prevaziđe.